macOS Güvenli Mod

macOS Güvenli Mod

macOS güvenli modda açıldığında işletim sistemi sadece temel işlevler için gerekli olan yazılım parçalarını yükleyerek başlatılmış olur. Bilgisayarınız güvenli modda açıldığı zaman sadece gerekli olan çekirdek işlevler ve sistemde önceden bulunan fontlar yüklenir, sistemin kullandığı sanal bellek (İng. Cache) içindeki eski veriler temizlenir.

macOS Güvenli Mod Nasıl Başlatılır?

MacOS işletim sistemini güvenli modda açmak için öncelikle bilgisayarınıza bağlı bütün çevre birimlerini çıkarın ve sistemi kapatın. Ardından tekrar açma düğmesine basın, açılış sırasında Apple logosu görüldüğünde Kaydırma (İng. Shift) tuşuna basın ve bırakmadan böyle bekleyin. Bu sırada macOS sistem açılışı devam eder ve şifre sorulan giriş ekranı ortaya çıkar. Bu sırada kaydırma düğmesini bırakın ve şifreyi yazın, bundan sonra macOS güvenli modda açılacaktır.

macOS Güvenli Mod Ne İşe Yarar?

macOS açılış sırasında takıldıysa veya basit işlevleri yaparken bile yavaş çalışıyorsa bilgisayarınız güvenli mod ile açarak önceden sanal bellek içine kaydedilmiş verilerin silinmesini sağlamanız sorunun çözülmesini sağlayabilir. Güvenli modda açılırken macOS ayrıca başlangıç diskini (macOS yüklü olan disk) kontrol eder ve hataları düzeltir. macOS bir program çalıştırırken veya sistemden kaldırırken sorun çıkarıyorsa, güvenli modda açtıktan sonra yazılımı kolayca kaldırarak sorunu çözebilirsiniz.

Örneğin bilgisayarı bir cep telefonu ile uzaktan kontrol etmek için kullanılan bazı yazılımlar yüklediğinizde macOS başladığında bu yazılım otomatik olarak sisteme yüklenir. Bu türden bir programı sistemden kaldırmak isterseniz normalde macOS bu işlemi engelleyecektir. Bu sorunun çözümü için bilgisayarınızı güvenli modda açarak yazılımının otomatik olarak yüklenmesini engellemiş olursunuz ve sonrasında silme işlemini tamamlayabilirsiniz.

macOS Güvenli Mod’dan Çıkış

macOS işletim sistemini güvenli moddan iken çıkarmak için üsste menü çubuğunda Apple logosuna tıklayarak Sistemi Kapat veya Yeniden Başlat komutunu seçin. Bilgisayarınız yeniden açıldığında macOS eskiden olduğu gibi normal modda yüklenecektir.